Безплатна доставка над 60 лв. до 1кг.
map link phone link
Продукти

Еньовден – магията на билките, преплетена с традиции и здраве


Еньовден, 24 юни, е не просто църковен празник, а ден потопен в мистика, легенди и вековни традиции, преплетени с целебната сила на билките. В народните ни представи този ден е обвит с тайнственост и магия, а вярата в лечебната мощ на растенията, събрани преди изгрев слънце, е жива и до днес.
Еньовден – магията на билките, преплетена с традиции и здраве
В следващите редове ще се потопим в легендите и обичаите на Еньовден.
 

Бране на билки - Брането на билки на Еньовден е не просто обичай. To e истински ритуал, изпълнен с магия, вярвания и целебна сила.

Според народните ни представи, билките, събрани преди изгрев слънце на 24 юни, притежават най-голяма лечебна мощ. Подготовка за ритуала започва нощта преди Еньовден - жените се обличат в нови дрехи, кичат се с цветя и венци. Някои от тях приготвят специална трапеза с вкусни ястия, за да посрещнат изгрева.

Рано сутринта, преди да изгрее слънцето, жените тръгват по росни поляни, гори и ливади, за да съберат 77 вида билки – по една за всяка болест. Вярва се, че билките, брани в мълчание и с чисти помисли, ще бъдат най-ефикасни. Всяка билка се бере с уважение и благодарност към природата. Някои от жените казват молитви или пеят песни, за да усилят магическата сила на растенията.

Събраните билки се сушат на сянка и се съхраняват в ленени торбички или дървени кутии. Те се използват през цялата година за лечение на различни заболявания, за пречистване на дома и за предпазване от зли сили.

Най-важната билка, събирана на Еньовден, е еньовчето (Galium verum). Вярва се, че то притежава магическа сила и може да лекува всякакви болести. Според легендите, самодивите бдят над билките през нощта на Еньовден. Те ги даряват с магическа сила.

Слънчеви танци - Според преданията, в утрото на Еньовден слънцето сякаш оживява – трепти, танцува и огрява земята със златна светлина. Вярва се, че този, който успее да го зърне, ще бъде благословен със здраве и късмет през цялата година.

Мълчалива вода - В навечерието на празника се извършва ритуалът "мълчана вода". Събира се вода в съд без да се говори, а с нея на сутринта се мият лицата и домовете, за да се пречистят от зли сили и да се привлече благоденствие.

Еньовски огън - Огънят е неизменен символ на Еньовден. Палят се клади, около които се играят хора и се пеят песни. Вярва се, че огънят прогонва злите духове и носи здраве.
Освен вече споменатите, на Еньовден се изпълняват и други интересни обичаи. 
Еньова буля - В Тракия, както и сред тракийските преселници в Добруджа, на Еньовден се изпълнява обичаят „Еньова буля“ или „Еня“. Всички моми се събират в една къща и там обличат като булка едно 5-6 годишно момиченце. Детето се забулва с червено було, а на главата му се поставя венец от еньовче. По време на ритуалната обиколка из селото, девойките пеят специални обредни песни. Вечерта, след обиколката в котле с овес, с напяване се поставят разноцветните китки на момите. Котлето се покрива с червена престилка и се оставя една нощ под звездите. На следващия ден Еньовата буля започва да изважда една по една китките, а момите припяват за всяка една от тях, като наричат за какъв момък ще се омъжи съответната девойка.

Напяване на китки - В Родопите на 23 юни вечерта момите отивали да събират еньовче и други билки. Събирали се в къща, в която мъжът и жената са в първи брак, здрави са и имат живи деца и виели малки китки, в които непременно слагали едно-две орехови листа. Приготвяли китки за всеки от семейството и ги нареждали в дървено корито или в котле. През цялото време пеели различни песни. Две моми донасяли „мълчана вода“, покривали коритото с червени престилки или с червен пояс и го оставяли да пренощува под трендафил. Сутринта преди слънце девойките отивали в градината, отвивали коритото и започвали да напяват китките. Песните били предимно с любовно съдържание. Като изпеели няколко песни, една по-възрастна жена, която не познавала белезите, вадела китките една по една и ги наричала. Наричанията не били на песен, но също били свързани с бъдещата женитба на момите. Например в Чепеларе, Смолянско, наричали по следния начин: „Чиято е сая китка, да земи каматан учен чиляк, на стол да седи, с перу да писва, бели фодулки да яде“, „Чиято е сая китка, да се ожени за севдилно момче“, „Чиято е сая китка, кехаица да стане, порва на мандра да ходи с жолти клинове“, и т.н. Всяка мома вземала китката си и я пазела до другата година. Когато свършело напяването, всички се миели с водата за здраве.

Аптека "ЕНА" – където билките разкриват своите дарове.

Името на нашата аптека не е случайно. "ЕНА" идва от Еньовден – денят, в който билките разкриват своята магическа сила. За нас това е символ на лечебната сила на природата, на която се уповаваме, за да ви предложим най-доброто.
В аптеките "ЕНА" ще откриете богат асортимент от билки, билкови смеси и тинктури. Работим предимно с български производители на натурални и био продукти, за да ви гарантираме най-високо качество.

Защо да изберете аптека "ЕНА"?
-Богат асортимент - Предлагаме голямо разнообразие от билки, билкови смеси и тинктури за всякакви нужди.
-Високо качество - Работим само с доказани български производители на натурални и био продукти.
-Професионална консултация - Нашите компетентни фармацевти ще ви помогнат да изберете най-подходящите продукти за вашето здраве.
-Достъпни цени - Стремим се да предложим висококачествени продукти на конкурентни цени.
- Онлайн аптека - Можете да пазарувате удобно от нашата онлайн аптека
www.aptekaena.com , с доставка до цялата страна.

Заповядайте в аптеките “ЕНА", за да се потопите в света на билките и да откриете природен лек за вашите проблеми!

Прочети още