Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Етеричните масла , естествена защита срещу насекоми.


Кои етерични масла могат да осигурят естествена защита срещу комари,оси и други насекоми през лятото?
Етеричните масла , естествена защита срещу насекоми.
Ако търсите естествени репеленти, които да предпазват от досадни насекоми, то етеричните масла са великолепно решение.

През по-топлите месеци, комарите, осите и други насекоми , могат да се превърнат в истински досадници и да спрат желанието Ви да прекарате релаксиращи вечери на балкона или терасата или в градината.

Днес на пазара има множество търговски репеленти за насекоми. Въпреки това, те често съдържат вещества, които могат да причинят алергии и трябва да се държат далеч от малки деца, бременни жени и по-специално жени, които кърмят. Като алтернатива идват на помощ естествените репеленти срещу насекоми – които са по-безопасни и по-щадящи околната среда. Те могат да помогнат за предпазването от тези досадни вредители. Етеричните масла са пример за това.

Маслото от евкалипт и маслото от лимонова трева (масло от цитронела) са особено добре известни с това, че предпазват от  комари и други неприятни насекоми. Съставките в тези масла – включително цитрал, цитронелал и масло от здравец – ефективно ще задържат комарите по-далеч.

Проучване от 2009 г. показа, че маслото от здравец, линалол и цитронела са изключително ефективни при отблъскване на комарите далеч. Проучването доказа и че етеричните масла  са по-ефективни, когато се използват с ароматен дифузер, отколкото в свещи.

Маслото от лавандула, маслото от чаено дърво и маслото от мента са доказано ефективни средства за отблъскване на насекоми, тъй като техните интензивни миризми отблъскват досадните вредители. Също така, етеричните масла от някои видове дървесина като масло от кедрово дърво, сандалово дърво или пачули не се харесват от насекомите.

Ако все пак бъдете ухапани от насекомо, етеричните масла също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и болката, които ухапванията от насекоми могат да причинят. Маслото от чаено дърво, например, има антимикробни свойства и може да помогне в борбата с инфекциите, които могат да бъдат причинени от ухапвания от насекоми. Маслото от мента има и успокояващ ефект върху кожата.

Кои етерични масла са най-ефикасни в борбата с различните насекоми и вредители?


Етерични масла за борба с комари – мента, лимонова трева, лавандула, гераниум, чаено дърво, евкалипт, розмарин, салвия, босилек, сладка мента.
Етерични масла за борба с кърлежи – кипарис, гераниум, лимонова трeва, чаено дърво, ветивер, кедрово дърво, евкалипт, лавандула.
Етерични масла за борба с бълхи – чаено дърво, евкалипт, кедрово дърво, лавандула, портокал.
Етерични масла за борба с мравки: мента, сладка мента розмарин, мащерка. 
Етерични масла за борба с мухи (използвайте в дифузер): мента, лавандула, евкалипт, пачули, босилек.
Етерични масла за борба с оси: мента, евкалипт, чаено дърво. При ухапване ползвайте чаено дърво, лавандула
Как да си направим домашен репелент срещу комари, кърлежи и други насекоми?
Ето едно примерно решение за комбинация с етерични масла срещу комари:

РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЕН РЕПЕЛЕНТ -
СПРЕЙ ПРОТИВ КОМАРИ
20 капки Лавандула
17 капки Лимонена трева
10 капки Евкалипт
10 капки Чаено дърво
10 капки Мента
100мл. дестилирана вода

Ухапването от кърлеж е едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на вас или близките ви при разходка в планината или парка. За да се предпазите ви предлагаме следния репелент с етерични масла, с който да напръскате непокритите участъци на тялото си:

РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЕН РЕПЕЛЕНТ -
СПРЕЙ ПРОТИВ КЪРЛЕЖИ
10 капки Лавандула
10 капки Кедър
10 капки Машерка
20 капки Евкалипт
20 капки Лимонена трева
Около 100мл. дестилирана вода

Ако пък предпочитате да си направите домашно натурално мазило против кърлежи, комари и други насекоми,  можете да си приготвите следния микс. Част от него може да сложите в рол-он шишенце и да носите винаги с вас като нанасяте периодично при необходимост:

РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЕН, УНИВЕРСАЛЕН РЕПЕЛЕНТ ЗА МАЗАНЕ ПРОТИВ НАСЕКОМИ
7 капки Лавандула
5 капки Чаено Дърво
5 капки Мента
5 капки Цитронела
5 капки Лимонена трева
50мл. масло от Авокадо.

Препоръчани продукти

Прочети още