Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Човешки папилома вирус (HPV) и Цитомегаловирус (CMV) - Дълбоко гмуркане в техните сходства и различияЧовешки папилома вирус (HPV) и Цитомегаловирус (CMV) - Дълбоко гмуркане в техните сходства и различия
В забързаното ни ежедневие е лесно да пренебрегнем потенциалните опасности, криещи се в сянката на сексуалното ни здраве. Човешкият папилома вирус (HPV) и цитомегаловирусът (CMV) са два често срещани вируса, които могат да имат сериозни последици за мъже и жени.Разбирането на техните сходства и различия е от съществено значение за предпазване от инфекция и справяне с нея, когато такава настъпи.

Човешки папилома вирус (HPV): Дърво с много клони

HPV е обширна група от над 100 вируса, които заразяват кожата и лигавиците. Някои типове HPV причиняват безобидни брадавици, докато други крият по-зловеща същност, криейки се зад рака на шийката на матката, вулвата, вагината, пениса, ануса и гърлото.Човешкият папилома вирус (HPV) е най-разпространената полово предавана инфекция в света и е доказана причина за развитието на рак на маточната шийка. За съжаление, в България все още няма изградена национална скринингова програма за превенция на HPV.

Какво е HPV?
HPV е група вируси, които могат да причинят брадавици по кожата и лигавиците. Някои типове HPV могат да причинят рак, включително рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и гърлото.

Как се предава HPV?
HPV се предава най-често чрез сексуален контакт, включително вагинален, анален и орален. Може да се предаде и от заразена майка на новороденото по време на раждане, може да се предава и чрез несексуален контакт, като например чрез докосване на заразена брадавица.

Какви са симптомите на HPV?
В повечето случаи HPV инфекцията протича безсимптомно , като вирусът се елиминира от организма самостоятелно.Повечето хора с HPV не знаят, че са заразени, тъй като вирусът често не причинява никакви симптоми.Някои типове HPV обаче могат да провокират появата на генитални брадавици – меки, израстъци по кожата или лигавиците в гениталната област.Брадавиците могат да бъдат плоски, повдигнати или с форма на карфиол. Те могат да бъдат единични или множествени и могат да бъдат бели, розови, кафяви или черни.

Как се диагностицира HPV?
HPV може да се диагностицира с помощта на тест за Папанаколау или HPV тест. Тестът за Папанаколау е тест на клетки от шийката на матката, който може да открие анормални клетки, които могат да бъдат причинени от HPV. HPV тестът е тест за ДНК на HPV в цервикална проба.

Как се лекува HPV?
Няма лек за HPV, но съществуват методи за лечение на брадавици и предпазване от рак. Тези методи могат да включват криотерапия (замразяване), електрокаутеризация (изгаряне) или лазерно отстраняване на брадавиците. За предпазване от рак се препоръчва редовно цервикално цитологично изследване (ПАП тест) за жени и скрининг за рак на пениса при мъже.

Какви са ваксините срещу HPV?
Ваксините срещу HPV са мощен инструмент за превенция, особено за момичета и момчета на възраст 11-12 години. Тези ваксини предпазват от най-честите типове HPV, причиняващи рак. Дори и да не сте получили ваксина в детска възраст, все още можете да се ваксинирате до 45-годишна възраст. В България се предлагат две ваксини срещу HPV:
Gardasil 4 - Тази ваксина предпазва от четири типа HPV, които причиняват рак на маточната шийка и други генитални ракове, както и от два типа HPV, които причиняват генитални брадавици.
Gardasil 9 - която е срещу основните типа онкогенни HPV, отговорни за 70% от случаите на рак на маточната шийка (типове 16 и 18) и срещу основните неонкогенни типове HPV, отговорни за 90% от генитални брадавици (типове 6 и 11).
Oт месец септември 2023 г. по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка вече се осигурява ваксината Gardasil 9, която е срещу най-честите причинители на ракови заболявания и брадавици – типове – 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58 .
Cervarix-Тази ваксина предпазва от двата типа HPV, които причиняват рак на маточната шийка, и от двата типа HPV, които причиняват генитални брадавици.

Какви са последиците от HPV?
В България всяка година се диагностицират около 1200 нови случая на рак на маточната шийка, а около 480 жени умират от него.
HPV може да причини и други видове рак, включително рак на вулвата, вагината, пениса, ануса и гърлото.Гениталните брадавици са често срещано полово предавано заболяване, причинено от HPV. Те могат да бъдат заразни и да причинят дискомфорт.В редки случаи HPV може да причини рецидивиращи респираторни папиломатози (RRP), състояние, при което брадавици се образуват в дихателните пътища и могат да затруднят дишането.
Важно е да се отбележи, че не всеки човек, заразен с HPV, ще развие някое от тези усложнения. Рискът от усложнения зависи от редица фактори, включително типа HPV, с който човек е заразен, неговата имунна система и дали има други здравословни проблеми.
Ваксинирането срещу HPV е най-ефективният начин за предпазване от рак на маточната шийка и други HPV-свързани заболявания. 
Редовните скринингови тестове за рак на маточната шийка също са важни за ранното откриване и лечение на HPV-свързани аномалии. Жените на възраст между 21 и 65 години трябва да се подлагат на скрининг тест за Папанаколау на всеки три години.
Ако имате съмнения, че сте заразени с HPV, важно е да се консултирате с лекар за диагностика и лечение.

Докато HPV е най-честата полово предавана инфекция, цитомегаловирусът (CMV) е друг важен вирус, който може да има сериозни последици за здравето.

Цитомегаловирус (CMV)- Скрит враг

CMV е друг широко разпространен вирус, той е херпесен вирус , който може да се крие в организма години наред без да показва признаци. При повечето хора инфекцията протича безсимптомно, но крие риск за хора с отслабена имунна система, бременни жени и новородени.
CMV се предава чрез телесни течности като слюнка, урина и кръв. Най-често се предава чрез целувки, споделяне на храна или напитки и сексуален контакт.
В повечето случаи CMV инфекцията е безсимптомна.Повечето хора с CMV нямат симптоми или имат леки симптоми, подобни на мононуклеозата. При хора с отслабена имунна система може да причини грипоподобни симптоми, пневмония, възпаление на ретината (вътрешната обвивка на окото), проблеми със слуха и когнитивни нарушения.
Няма лек за CMV, но има лекарства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите и предотвратяване на усложнения.
За хора с висока степен на риск от усложнения, причинени от CMV, като например бременни жени с отслабена имунна система или хора, претърпели трансплантация на органи, могат да се използват антивирусни лекарства за намаляване на тежестта на симптомите и намаляване на риска от предаване на вируса на плода или на реципиента на трансплантацията.
В момента няма налична ваксина срещу CMV за общата популация.  Изследвания за разработване на безопасна и ефективна ваксина срещу CMV са в ход, като се очаква появата ѝ на пазара в близко бъдеще.
Нелекуваната CMV инфекция може да доведе до сериозни последици, особено за бременни жени и техните бебета.CMV инфекция по време на бременност може да причини вродени дефекти при новороденото, като например проблеми със слуха, зрението и развитието на мозъка.CMV може да отслаби имунната система, което прави организма по-податлив на други инфекции.CMV инфекция може да доведе до загуба на зрение или слух, особено при хора с отслабена имунна система.

Превенция на HPV и CMV:
- Използвайте презервативи по време на секс.
- Ограничете броя на сексуалните партньори.
- Ваксинирайте се срещу HPV (най-ефективно е в млада възраст).
- Мийте си ръцете често, особено след смяна на пелени или контакт със слюнка или урина.
- Бременните жени трябва да говорят с лекаря си за CMV тестване и превенция.

В момента няма лек за нито един от вирусите, но има лечения за симптомите и за намаляване на риска от усложнения.
Редовните скринингови тестове за рак на маточната шийка са важни за ранното откриване и лечение на HPV-свързани аномалии.
HPV и CMV са често срещани вируси, които могат да бъдат предавани по полов път. Ваксинирането, безопасните сексуални практики и добрата хигиена са ключови за превенцията им. 
При съмнение за инфекция с HPV или CMV, консултацията с лекар е от ключово значение за поставяне на точна диагноза и определяне на подходящ план за лечение.

Прочети още