Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Кожа- здравето личи от вън


Кожата е най-големият жизнен орган. Функциите й са много - от контрол на телесната температура и защита ,  до елиминиране на вредни за организма вещества.
Кожа- здравето личи от вън
Кожата е  най-големият отделителен орган и понякога я наричат "третия бъбрек". Всеки ден кожата ни е изложена на множество вредни фактори, еквивалентни по количество на тези, с които се справят белите дробове, бъбреците и червата. Изхвърлянето на „мръсотиите“ се осъществява под формата на слуз, токсини (киселини), газове, кожни проблеми. Вторичните продукти от много храни задръстват и възпаляват организма.

Кожата също така е и най-големият отделителен орган, който всекидневно изхвърля толкова телесни отпадъци, колкото бъбреците, червата и белите дробове. Кожата покрива тялото отвън и го защитава от външната среда и паразити.
Кожата изпълнява много функции, включително регулиране на телесната температура. Това се осъществява чрез артериолите (кръвоносни съдове) и потните жлези. Свързана е с черния дроб, който отразява ума. Кожата и черният дроб работят ръка за ръка и влияят върху мисловния процес на човек. При детоксикация винаги прочиствайте черния дроб, за да имате хубава и здрава кожа. Винаги поддържайте кожата чиста, защото това ще й помогне да изпълнява функциите си като един от вашите отделителни органи.

Кожните проблеми са само признак за интоксикация на организма. Опитите на тялото да елиминира вторичните продукти могат да се проявят като пърхот, пъпки, обриви, дерматити, псориазис и рак на кожата. Успоредно с кожата и отделителните органи и черният дроб също се задръства с токсини. Ако е налице вид кожен проблем, от най-обикновени пъпки до дерматит и псориазис, трябва да се направи детоксикация, особено червата, лимфната система, черния дроб, бъбреците.
Консумацията на млечни продукти трябва да се прекрати, както и тази на рафинирана захар. Гъбичките обичат този тип храни и тази токсичност, те се хранят от тях. Така се стига например до състоянието кандида албиканс. Това са дрождеподобни гъбички, част от семейството на гъбичките. Повечето от тях могат да бъдат убити с всяка добра противопаразитна холистична програма и подобряване на чревния микробиом. Но ако не се отстрани токсичността и конгестията, които им служат за хранителна среда, те ще се появят отново.

Кожата трябва да се подхранва и вътрешно (с чисти екологични сурови храни, богати на омеги, хлорофил, витамини), но и външно, чрез органична, натурална козметика, без петрол и химикали, може с масло от гроздови семки, токоферол (витамин Е), масло от жожоба с добавка на етерични масла. Има множество природни методи, както и безопасни козметични средства за адекватна грижа за кожата.
Също така красивата кожа се дължи и на един от най-важните елементи, влизащи в състава и- колагенът. За да поддържаме здравето на кожата си, обаче, е нужно да запълваме липсващите депа в организма.За липсата в организма на колаген може да познаем по болки в ставите, проблеми с кожата и липса на нейната еластичност, както и проблеми с костите и понякога с венците.

А какво всъщност представлява колагена?

Колагенът: Протеинът на младостта


Колагенът е белтък. В най-голямо количество той се среща в хората, а след това – в бозайниците. Погледнат под формата на пропорция, той е 1/4 от всички белтъци в нашето тяло. Колагенът е твърд белтък, неразтворим, но много еластичен. Именно това му свойство ни помага в движението през годините.
Ползите му са съсредоточени най-вече в здравето на нашите стави, кожа, зрение и дори чревно здраве.

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той е основен компонент на съединителната тъкан, която се намира във всички органи и системи.

Колагенът е отговорен за:

- Здравето на кожата. Придава й еластичност, здравина и хидратация.
- Здравето на костите и хрущялите. Осигурява им здравина и гъвкавост.
- Здравето на мускулите и сухожилията. Подпомага тяхната функция и движение.
- Здравето на кръвоносните съдове. Поддържа еластичността на артериите и вените.

Свойства на колагена:

- Висока якост. Колагенът е изключително здрав и устойчив на разтягане.
- Гъвкавост. Колагенът може да се разтяга и свива, без да се къса.
- Хидрофилност. Колагенът може да задържа вода, което е важно за хидратацията на кожата и тъканите.

Видове колаген:

Съществуват 28 типа колаген, но най-важните за човешкото тяло са:
  • Тип I - Най-разпространеният тип колаген, който се намира в кожата, костите, сухожилията и органите.
  • Тип II -  Намира се в хрущялите и е важен за тяхната функция и здравина.
  • Тип III - Намира се в кожата, кръвоносните съдове и мускулите.
  • Тип IV - Намира се в кожата и е важен за нейната еластичност.
Водата е важна за производството и функцията на колагена. Дехидратацията може да наруши производството на колаген и да доведе до появата на бръчки и други признаци на стареене.

За да поддържаме нивата на колаген и вода в организма, е важно да:

Пием достатъчно вода . Препоръчително е да се приемат около 2 литра вода дневно.
Ядем храни, богати на колаген. Такива храни са месо, риба, яйца, бобови растения и костен бульон. Приемаме хранителни добавки с колаген . Хранителните добавки с колаген могат да помогнат за засилване на производството на колаген в организма.
Избягваме прекомерното излагане на слънце , UV лъчите от слънцето могат да разградят колагена в кожата. Тютюнопушенето също може да увреди колагена в кожата.

Суровоядството е чудесна вътрешна подкрепа за здравето на кожата. Когато кожата започне да се отпуска или набръчква, не става въпрос просто за остаряване, а за слабост на кожата.
Не трябва да забравяме, че кожата е орган, и като всеки орган има своята специфика и своето здраве, тя е орган, който показва, когато нещо не е наред с него, както и с някой от вътрешните органи. Трябва да се полага грижа за кожата, както за всеки друг жизнен орган. Като за нея се полагат грижи отвън и отвътре!

автор: Каролина Карамфилова- Karamfilovisport

Препоръчани продукти

Прочети още