Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Грижа за семейството – как да се справим с болката в гърлото


Един често срещан здравословен проблем е болката в гърлото
Грижа за семейството – как да се справим с болката в гърлото
Един често срещан здравословен проблем е болката в гърлото. Той се появява както при най-малките деца, така и при възрастните членове на семейството. Имаме навика да го подценяваме, което може да доведе до сериозни усложнения.

Обикновено жените са първите, които забелязват този симптом, появил се у някой член на семейството. Причина за това е майчинският инстинкт. Важно е бързо да се разбере причината, за да се избегнат усложнения в здравето на цялото семейство.

Какви могат да са причините?


Тривиалната простуда е често срещана причина. Появява се обикновено при смяна на сезоните. Дали това е бързо пиене на леденостудена вода в горещ ден, дълго излагане на студен въздух, забравен шал, или разкопчана дреха през зимата – чай от лайка или липа, или билкови близалки за децата са чудесно решение. Важно е да знаем, че много горещата течност може да засили, вместо да спре болката в гърлото.

Често пропускаме факта, че настинката всъщност е вирусна инфекция, както е и грипът. И двете са честа причина за неприятните болки в гърлото при всички възрастови групи. Препоръчително е да внимаваме за появата на първи симптоми, особено в предемидемични периоди. Инфекциите, причинени от настинка и грип водят до възпаления, и болезненост пре преглъщане и дори при дишане. Подценяването на проблема може да причини слизане на инфекцията към долните дихателни пътища. Препоръчително е, още с първата поява на симптома, болният да се изолира частично, и да се повишат хигиенните предпазни мерки. Така ще се предотврати разпространението на болестта сред останалите членове на семейството.

Бактериалните инфекции са следващата причина за болезнено гърло, която ще разгледаме. Те се обикновено се причиняват  от стрептококи. Личните лекари са тези, които могат да разпознаят заболяването. Лечението изисква включване на антибиотици.

Тъй като първите симптоми на бактериалните и вирусните инфекции са близки по проява – препоръчваме да се търси медицинска помощ, вместо да се прибягва до самолечение.

Алергиите са друг евентуален причинител на болка в гърлото. Появява се дразнене и постоянно „прокашляне“ за прочистване, което е особено притеснително при децата.

Как да се предпазим?


Да се предпазим от болки в гърлото е колкото лесно, толкова и изисква постоянство. Поддържайте добър имунитет при всеки член на семейството. Добра лична хигиена предпазва от случайна зараза. Здравословният начин на живот е също важен.

Използвайте специалните режими на климатичната система у дома и в офиса  - за овлажняване въздуха, и за пречистване от бактерии.

И най-важно – още при първата поява на симптома поискайте консултация с лекар.

Препоръчани продукти

Прочети още