Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Кои вируси и кога ще ни атакуват през този сезон?


Кои вируси и кога ще ни атакуват през този сезон? За болното гърло има решение.
Кои вируси и кога ще ни атакуват през този сезон?
Когато настъпи месец октомври и децата започват да боледуват. Интересното е, че и ние, възрастните в семейството, по-лесно се заразяваме от тях през есента. Всичко това говори за едно - ниско ниво на общия имунитет.

От какво боледуват нашите деца през есента? От микс от вируси.  Нека да започнем с „добрия стар познайник - коронавируса…“.

Непрекъснато се увеличават случаите на коронавирусна инфекции. В момента коронавирус се представя с щама си Пирола, който е открит за първи път в Дания през юли месец 2023 година и има 30 серотипа.

Ето 11- те симптома,характерни за него:
- Продължителна кашлица.
- Висока температура, треска или втрисане.
- Загуба или промяна на нормалното ви усещане за вкус или мирис.
- Недостиг на въздух.
- Необяснима умора, липса на енергия
- Мускулни болки или страдания, които не се дължат на физическо натоварване.
- Нежелание за хранене или липса на чувство за глад.
- Необичайно или по-продължително от обичайното главоболие.
- Възпалено гърло, запушен или течащ нос, повръщане и диария.

И все пак – кои са най-важните симптоми?

- Вирусът продължава да има голяма контагиозност – лесно се заразяват хората при краткотраен контакт с болен. За това препоръчвам Доктор Марио Интуитива – който ще ни предпази от развитие на инфекцията.

- Температурата – тя винаги е налице. Появява се към втория ден на заболяването. Не е висока – 37,8 – 38 градуса, но за сметка на това е продължителна.

- Тя задължително е съчетана с два симптома:

1. Силна отпадналост и 2.Главоболие.

- Адинамията ще е продължителна – ще съществува и след оздравяването.
- От главоболие се оплакват и малките деца. То е силно, понякога съчетано с чувствителност към светлината, локализирано е в челната област.
- Следващ симптом е кашлицата – в началото е дразнеща, гърлена, придружена с промяна на гласа, но в следващите дни и седмици – става влажна и постоянна.
- При Около 30% от заразените има симптоми от гастроентералния тракт – гадене, повръщане и диария.
Какви изследвания ще ни помогнат в диагнозата. В пълната кръвна картина - увеличение на Лимфоцитите и с-реактивния протеин.
При по-тежко протичане – изследва се и Дидимер.

Ще акцентираме още за 3 вируса:

- Респираторно синцитиалният вирус – от него трябва да пазете особено малките деца и бебета. Той причинява бронхиолит – изразяващ се с нарушено общо състояние и със затруднено дишане поради белодробен спазъм.
- Парагрипни вируси – те предшества грипната епидемия. Причиняват възпаления на горните дихателни пътища , като най-често се проявява ларнгит – псевдокруп. При него основни симптоми са лаещата кашлица, затруднено вдишване и дрезгав глас. Средство на избор за терапия са инхалациите, като препоръчвам 3% хипертоничен разтвор.

И накрая – кога и какъв грипен вирус да очакваме?

По данни от заболеваемостта в Австралия ние правим прогнози за бъдещата грипна инвазия. Там колегите отчитат малко по-агресивни грипни вируси, които атакуват повече децата.

Но при всички случаи грипната инфекция ще протече по-леко , ако организмите ни са в добра имунна кондиция.

Прочети още