Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Детокс - Да се грижим за себе си по естествен начин

Детокс - Да се грижим за себе си по естествен начин
Всички знаем, че за да се чувстваме добре тялото ни има нужда от чиста храна, чисти мисли, движение, сън и хидратация. Но понякога всичко това в съвременния свят е сериозно предизвикателство. Неминуемо ние се сблъскваме със замърсяващи нашите тела фактори – въздух, вода, храна, емоции, събития, препарати, техника и пр. Всичко това обуславя необходимостта от баланс. Един инструмент за постигане на равновесие е изчистването на тялото, или така наречения детокс.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които са потенциални вредители
за здравето ни. Тези промени обикновено включват въздържане от вредни навици, храни и напитки и оптимизиране на процесите, извършвани от тялото. Някои промени може да са временни, като спазването на пречистваща диета, а други, може да са постоянни, като въвеждане на спорт и физически упражнения, консумация на повече течности, плодове, зеленчуци, добавяне на едно смути на ден.

Прочистването на организма винаги трябва да обхваща главната „канализация“ - дебелото черво! То трябва да бъде почиствано и поддържано, за да функционира правилно.
 
В основите на детокса, разбира се, е консумирането на органични продукти, сурови зеленчуци, плодове и много вода. Много пъти обаче, ако се е консумирало високо преработени храни за дълъг период от време, тези стъпки ще се окажат недостатъчни. Организмът ще има нужда от по- задълбочен, но добре структуриран детокс. Но трябва да се внимателни с детоксикиращите диети и режими, тъй като е научно доказано, че гладуването и крайно ниският прием на калории причиняват забавяне на метаболизма и увеличаване на теглото, след като се върнат нормалните хранителни навици. Тук е моментът със захранването. Много често пропускан
елемент, а с фундаментално значение. Спрем ли с детоксът, трябва плавно да се връщаме към храните и подправките. Първо салата, с малко сол, после леки супи, после леко запечени храни, после добавяме малко месо, после малко млечни, после малко хляб.  Захранването според мен е адекватно да се случи в рамките на месец, а не на дни!

Един от метод за детокс, който аз обожавам, е консумация на смутита направени само от сурови плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, кълнове, без подправки (за период от 1 до 7 дни, или за заместване на едно от храненията ни през деня).

По долу съм Ви предложила примерен вариант за един ден на смутита или всяко от изброените може да замести едно хранене на ден:

Закуска- 1 банан, 1 ябълка, 5-6 зърна бяло грозде, 1 краставица корнишон, шепа бейби спанак, стрък целина + 10мл. кленов сироп.( всичко се смила на смути)

Обяд- 2 зелени чушки, 2 краставици корнишон, магданоз ( на вкус, колкото повече, толкова по-добре), стрък целина, шепа бейби спанак + 1 ябълка  ( пак се прави смути)

Вечеря- 3 краставици корнишон, 1 зелена чушка, магданоз, стрък целина, шепа бейби спанак. ( смути)

И като заключение искам да кажа, че е важно да не изпадаме в крайности. И да разберем, че основната цел е да изчистим и ума, и тялото си без насилие. И да осъзнаем, че всичко е индивидуално. Например едни човек с Хашимото не е удачно да приема спанака или броколи, а друг човек може да прави детокс дори само със спанак  и броколи.

Детоксът трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на организма.
Винаги се доверявайте и допитвайте до специалист!

автор: Каролина Карамфилова- Karamfilovisport

Препоръчани продукти

Прочети още