Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Тайната на бляскавата бременност - Клетъчно хранене и спорт за щастлива майка и здраво бебе


Бременността е един от най- емоционалните и едновременно с това отговорни периоди.
Клетъчното хранене е съвършена програма за хранене, съдържаща всички необходими хранителни микроелементи витамини и минерали. Балансирана храна, в която не присъстват вещества, които са вредни за здравето.

"Нека храната да бъде вашето лекарство, а лекарството - вашата храна!"


Тайната на бляскавата бременност -  Клетъчно хранене и спорт за щастлива майка и здраво бебе
Храненето като цяло е индивидуален процес и всеки човек има право да се храни според своите убеждения и предпочитания. Точно заради това е трудно и ненужно да се даде точен план за хранене по време на бременността, но има правила които е важно да се спазват.
Истината е, че организмът на бременната жена работи при извънредни условия и точно заради това е от голямо значение с какво се храни.

Тук в тази статия ще се опитам да ви споделя някой от основните и най-важни елементи, които трябва да присъстват ежедневно в менюто ви , ако сте бременна.

Особено полезни са накиснати и покълнали ядки, житни растения и семена, пресни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти богати на витамини. Също така суперхраните като годжи бери, тъмнозелени зеленчуци, водорасли и др.
В съзнанието на всяко жена след като забременее изникват хиляди въпроси и един от най-важните е как трябва да се храни от сега нататък.
Честно казано има страшно много информация по темата и би ми било трудно да дам конкретен отговор, но това което мога да кажа и от личен опит е, че здравето на бебето е пряко свързано с храненето на майката по време на бременността. И при двете си деца отчитам липсата на колики и това, че ги кърмех над години и още ред други положителни неща, точно на здравословния начин на живот който водя- хранене, спорт и холистични методи.
Ако преди бременността не сте водили особено здравословен живот, сега е моментът да го приемете като ново предизвикателство. Защото като помислите за резултатите, които може да ви допринесе- по-големи шансове детето да е в добро здраве, по-леко раждане и по-бързо ваше възстановяване- със сигурност ще се съгласите, че си струва.
Организмът на бременната трябва да задоволява не само своите нужди, но и доста от хранителните вещества на плода.
Приемането на всички жизнено важни витамини и минерали всеки ден е много важно. Бебето расте ежедневно и се нуждае от всички необходими за това елементи. То се нуждае от аминокиселини, калции, желязо и други различни витамини. Ако не се набавят в организма ви с храна, плодът за ваша сметка ще си вземе всичко, което му е необходимо, но вие ще останете в дефицит. Точно заради това е от изключително значение да се храните правилно. Също така и след раждането към тялото ви ще има и нови изисквания, кърмене, по-малко сън и т.н.
Един от основните елементи от, които се нуждаем много повече по време на бременността е желязо. Той съществува в две форми- от храни с животински произход ( червено месо, черен дроб) и от храни с растителен( ядки, тиквени, слънчогледови семки). Също е много добре да се включат в менюто и супер храни като синьо-зелени водорасли.
За съжаление желязото се усвоява много малко от храна. Приемът на витамин С преди хранене има благоприятен ефект в/у усвояването му.
От друга страна трябва да внимавате с приема на добавки с доза желязо, не трябва да предозирсте, защото твърде много е вредно за нашите черва.
Друг важен елемент е фолиевата киселина, тя има изключителна роля по време на бременността. Недостигът и води до нарушения в изграждането и развитието на клетките в човешкия организъм, което причинява дефекти в изграждането на невралната тръба на плода.Този витамин се съдържа в синьо-зелените водорасли, броколи, спанак, портокалите, грейпфрутте, соята о т.н.
Дори хранителния режим да е богат на тези продукти, е добре бременната жена да приема и допълнителнтелно фолиева киселина.

Друг много важен витамин, който в днешно време свързваме с редица сериозни заболявания е Витамин D. Образува се когато кожата е изложена на слънце. Много малко от нас обаче получават достатъчни дози от него.През летните месеци трябва да прекарваме поне 30 мин дневно на слънце, за да си набавим необходимото количество витамин D3. От септември до април обаче тук в България не можем да синтезираме витамин D защото ултравиолетовите лъчи тип В не достигат до земната повърхност. Защото през този период от годината при бременност е препоръчително да се приема ежедневно витамин D. Също така може да си го доставим от някои храни като черен дроб, масло, мляко, сметана, жълт и др.

Друг важен витамин, който е от съществено значение за възстановяването на тъканите, зарастването на раните, растежа на костите и здравата кожа е витамин С.
Той също така помогне на тялото да се бори с инфекциите и действа като антиоксидант. Както вие така и вашето бебе се нуждаете от този витамин ежедневно- за да може организмът да образува колаген и структурен протеин. Витамин С помага на тялото да абсорбира желязо. Приемайте колкото се може повече храни богати на витамини С, това ще помогне да извлечете желязото от другите продукти, които консумирате.

Хранителни източници на витамин С са: цитрусови плодове, листни зеленчуци и много други плодове и зеленчуци. Най-добре е да ги консумирате сурови защото топлината обработка може да унищожи витамин С. Също така някои зърнени храни  са богати на витамин С.
Минералните соли като калция трябва да се подържат на необходимото равнище в организма защото той отговаря за изграждането на костната система и зъбите на бебето. Ако не му доставяте необходимото количество, то ще черпи от вашите запаси. Хранете се съзнателно, необходими са ви плодове, зеленчуци и зърнени храни. Яжте богати на калций и магнезий храни като хумус, броколи, кисело мляко, извара, фасул, сурови ядки, сусамов тахан и др.

Много важно е и да приемате пробиотици ацидофилус и бифидус по време на цялата бременност и кърменето. " Добрите бактерии" подобряват вътрешния микробен баланс на стомашно-чревния тракт и съпротивителните сили.
Осигуряването на хранителен прием на есенциални мастни киселини е особено важен през ембрионалното развитие, по време на цялата бременност и кърмене, както и при малките деца.
Потребностите от Омега -3 от морски произход по време на бременност надвишават тези в небременното състояние. Тъй като основният хранителен източник- морските дарове- е ограничен до два пъти в седмицата повечето бременни жени не си набавят достатъчно Омега-3. Затова е препоръчително да се приемат и хранителни добавки, за да могат бременните да си добавят достатъчно.

Но всъщност всяка една бременна жена ли се нуждае от допълнителни витаминни комплекси?

Аз лично препоръчвам прием на живи хранителни добавки и супер храни на бъдещите майки.От самото начало бременната жена с правилен режим на хранене може да улесни раждането. За целта е нужно ежедневно да приема храни богати на калций ( кисело мляко, извара, яйца, риба) и витамин D3. Източници на витамин D3 са: рибено масло, сьомга, сардина и риба тон, рибен черен дроб. Също така е полезно редовно да се хапва твърдо сварен яйчен жълтък.

Тренировките по време на бременност са важни, но зависят от нивото ви на напредналост преди да забременеете. Не това е моментът да се захващате с активен спорт, но в разумни рамки спортуването по време на една нормално протичаща бременност може да ви донесе само ползи – подобряване на мускулния тонус и трениране на мускулите, нужни за раждането, по-добър външен вид и стойка, усещане за удовлетворение.
От което и ниво на напредналост да стартирате преди да започнат спортните активности, е добре да се консултирате с проследяващия лекар, защото всяка бременност е различна и трябва да сме наясно дали конкретно при нас няма някакви противопоказания.
Въпреки всички предразсъдъци, залата е добро място за бременните жени. Укрепват се костите, намалява се диабетният риск, болките, запекът и т.н. Метаболизмът се ускорява и се способства развитието на детето. Отделно от това, добрата тренировка и комуникацията с други хора премахва депресията и създава добра мотивация у бъдещата майка.

Идеята на упражненията за бременни е да се поддържа тялото здраво и в добра физическа форма с умерени движения без пренатоварване – упражнения за тонус и релакс - джогинг, спортно ходене, плуване, фитнес, йога. Те спомагат за стимулиране на кръвоносната система, заздравяване на мускулатурата, еластичност на кожата, подобряване на координацията.Винаги преди какъвто и да е било спорт трябва да загреете и да имате вода под ръка.

Бременността е изпълнена с емоции и отговорности. Здравословното хранене и движение са ключови за доброто протичане на бременността и за развитието на здраво бебе.
Хранете се съзнателно.
Останете активни.
Приемайте пренатални витамини
(консултирайте се с вашия лекар за препоръки за пренатални витамини)
Слушайте тялото си.
Наслаждавайте се на бременността си!


автор: Каролина Карамфилова- Karamfilovisport

Прочети още