Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Хранителна добавка, която подкрепя организма при химио и лъчетерапия

Химиотератията и лъчетарапията са два основни метода на лечение на онкологични заболявания. Те натоварват организма по различен начин и в различна степен. Препоръчително е пациентите да знаят как да се подготвят за по-леко преминаване през курса на лечение. Също така, от изключителна важност е преодоляването на остатъчните симптоми от тях.

Какво е химиотерапия?

Химиотерапията е лечение на рак с лекарства. При него се прилагат медикаменти за унищожаване на раковите клетки като се прекъсва процеса на развитието и деленето им. Освен на раковите клетки химиотератевтиците въздействат и на здравите клетки в организма, но много по-бавно. Именно това въздействие и на някои здрави клетки в организма се дължат страничните ефекти при химиотерапията.

Химиотерапията се провежда в цикли, което позволява на тялото да се възстанови между леченията.


Какво представлява лъчетерапията?

Лъчетерапията е използване на лъчи за безопасно и ефективно лечение на рак - унищожаване на раковите клетки. Лъчението е насочено. Стремежът е да се нанесат възможно най-малко увреждане на здрави тъкани. Лъчелечение се прилага в рамките на няколко седмици, като пациентите получават малки дози лъчение на ден.

При химиотерапията, при повече от половината пациенти, има спадане на левкоцитите и на хемоглобина. В по-редки случаи – на тромбоцитите и на неутрофилите.

При прилагане на лъчетерапия тези симптоми са по-слабо изразени. Независимо от това, силно препоръчително е и в двата случая да се вземат мерки за подсилване на организма.

Следете показанията на по-горе посочените характеристики, за да протече лечението нормално и без отлагане.

Възможно е при по-ниски левкоцити, ако предстои химиотерапевтичен курс, лекарите да ви инжектират с различни химични препарати, за да предизвикат нормализиране на този показател. Обикновено тези препарати дават странични отклонения.

Ако кръвните ви показатели са в норма, още с първата химио или лъчетерапия, приемайте хранителната добавка МАОЛО. Дозата е 2 капсули дневно и приемът да продължи до 10-тия ден след сливането.

Препоръчително е между 2 сеанса на вливане да се направи контролно изследване на хемоглобина, тромбоцитите и неутрифилите. След излизане на резултатите се консултирайте с лекаря, който следи вашето състояние и регулираайте дневната доза на хранителната добавка МАОЛО при лъчелечение и химиотерапия. Тя може да е от 1 до 6 капсули за 24 часа.

Когато се види, че стойностите на изследваните показатели доближават горната референтна граница, дозата МАОЛО трябва да се намали. За по-добри резултати – поддържайте показателите около средните стойности.

Левкоцитите са един от най-бързо променящите се показатели. Възможно е непосредствено след дните на вливане да паднат много ниско.

Хемоглобинът от друга страна се променя бавни. За 1-2 седмици, с хранителната добавка МАОЛО той спира да пада и за още толкова се нормализира. В този случай е нужно по-дълго примане на добавката в по-голяма доза, 3 х 2 капсули – за денонощие.

Имайте предвид, че всеки организъм реагира по различен начин както на лечението, така и при повлияване от хранителната добавка.

Приемайте МАОЛО при ниски левкоцити - за повишаване на левкоцитите.


Няколко съвета по отношение на хранителния режим.

Хранете се правилно. Това означава да приемате храна, която да дава на организма на онкоболния необходимите хранителни вещества за справяне с болестта. Тези храни трябва да включват белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. От изключително значение е да пиете вода в по-големи количества

Много от страничните ефекти, които се появяват по време и след лечение са свързани с намаляване на теглото, гадене и повръщане, разстройство или запек, депресивни състояния, други странични признаци. Подгответе се и мислете как се подобрявате. Говорете със семейството, приятели, близки и колеги, лекуващ лекар и екип. Подгответе храни, които обичате

Включете в менюто нови храни и не се притеснявайте да експериментирате. Включете разнообразни растителни храни и яжте боб и грах вместо месо няколко пъти седмично. Опитайте да ядете поне 5 пъти на ден плодове и зеленчуци. Нека това са цитрусови плодове, тъмнозелени или оранжеви зеленчуци. ЗАБРАВЕТЕ за ГРЕПФРУТА. 

Намалете силно богатата на мазнини храна, особено животински, храни. Избирайте нискомаслено мляко и млечни продукти. Намалете мазнината, която използвате при готвене. Ограничете консервирани, солени, пушени храни. 

Опитайте се да поддържате нормално телесно тегло. Бъдете физически активни, дори и това да ви е по-трудно от преди. Разбира се, може да се появят промени в теглото - нормално е. Приемайте леки закуски между основните хранения. Хапвайте по малко целия ден. Дръжте в хладилника богати на протеини храни, които бързо можете да приготвите - кисело мляко, зърнени храни и мляко, сандвичи, супи, сирене, крекери. Ако поддържате телесното си тегло без допълнителни закуски - не е нужно да ги включвате, и не претоварвайте излишно организма. 

Следете за поява на странични ефекти от лечението и сменяйте храните, които приемате така, както бихте направили ако сте здрави. Увеличете приема на калории и протеини. Яжте по-често. Яжте определени храни, които ви харесват във време, в което ви харесва. Не чакайте да огладнеете - хранете се по-често. 

Тези и много други съвети ще получите от лекуващия ви екип. Прочети още