Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Често срещани митове за слънцезащитната козметика


Слънцето е чудесен източник на витамин D, но прекомерното излагане на UV лъчите му може да причини сериозни здравословни проблеми, включително рак на кожата. Затова е важно да се предпазваме от слънцето, като използваме слънцезащитна козметика. За съжаление, много хора вярват в митове, свързани със слънцезащитната козметика, които могат да им попречат да я използват правилно.
Често срещани митове за слънцезащитната козметика
Ето някои от най-често срещаните митове:

1. Слънцезащитната козметика ме кара да се потя повече.

Слънцезащитната козметика не влияе на потенето. Потенето е естествен процес, който ни помага да регулираме телесната си температура. Няма доказателства, че слънцезащитната козметика запушва порите или пречи на потенето.

2. Слънцезащитната козметика запушва порите ми.

Някои по-стари формули на слънцезащитна козметика могат да запушват порите, но съвременните продукти са разработени с леки, некомедогенни формули, които не запушват порите. Ако имате чувствителна кожа, потърсете слънцезащитна козметика, специално формулирана за вашия тип кожа.

3. Не ми е необходима слънцезащитна козметика, ако съм в облачно време.

Дори в облачно време UV лъчите на слънцето могат да проникнат през облаците и да навредят на кожата ви. Затова е важно да използвате слънцезащитна козметика всеки ден, независимо от времето.

4. Слънцезащитната козметика може да причини рак.

Няма научни доказателства, които да показват, че слънцезащитната козметика причинява рак. Всъщност проучванията показват, че редовната употреба на слънцезащитна козметика може да помогне за намаляване на риска от рак на кожата.

5. Трябва да нанасям слънцезащитна козметика само веднъж на ден.

Трябва да нанасяте слънцезащитна козметика 20 минути преди излагане на слънце и да я нанасяте отново на всеки два часа, или по-често, ако се потите или плувате.

6. Мога да използвам миналогодишната си слънцезащитна козметика.

Слънцезащитната козметика има срок на годност, който обикновено е две години. След изтичане на срока на годност ефективността на слънцезащитната козметика може да намалее.

7. Само децата и хората със светла кожа се нуждаят от слънцезащитна козметика.

Всеки, независимо от възрастта или цвета на кожата си, се нуждае от слънцезащитна козметика. Хората с по-тъмна кожа може да произвеждат повече меланин, който им осигурява известна защита от UV лъчите, но все пак е важно да използват слънцезащитна козметика, за да се предпазят от рак на кожата и други проблеми.

8. Мога да се потъмня без да използвам слънцезащитна козметика.

Излагането на слънце може да причини преждевременно стареене, бръчки и тъмни петна. Използването на слънцезащитна козметика може да ви помогне да предпазите кожата си от тези щети и да я поддържате здрава и сияйна.


Слънцезащитната козметика е важен инструмент за предпазване от рак на кожата и други здравословни проблеми. Не се подлъгвайте по митове, които могат да ви попречат да я използвате правилно. Изберете слънцезащитна козметика със SPF 30 или по-висок и я използвайте ежедневно, за да се насладите на слънцето безопасно.

Помнете, слънцезащитната козметика е ваш приятел, а не враг!

Препоръчани продукти

Прочети още