Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Здрава храносмилателна система - Здрав дух в здраво тяло


Здрав дух в здраво тяло и здрава храносмилателната система!
Какво по-точно означава това?
Здрава храносмилателна система - Здрав дух в здраво тяло
Стомашно-чревния тракт е изключително сложно функционираща система. Неслучайно казваме, че здравето на човека е в червата и стомаха. Реално редица заболявания и симптоматики са обвързани с работата на стомашно-чревният тракт и тръгват именно от там.
Знаете ли, например, че често кожни проблеми като акне и псориазис се свързват с дисбаланс във функциите на стомашно-чревният тракт, най-вече с дисбаланс в чревния микробиом, нарушена фукнция на дебело черво, проблеми с функциите на тънките черва, както и претоварен панкреас. Редица автоимунни заболявания също водя началото си от там.
Да го кажем така: човек с добри стомашно-чревни характеристики е психически и физически здрав, докато човек с лоши такива обикновено е неминуемо с душевни или физически проблеми. Обратно, здравите хора имат добри стомашно-чревни характеристики, докато при страдащите от някаква болест тези характеристики са лоши. Очевидно поддържането на стомаха и червата в добро състояние е пряко свързано с поддържането на общото здраве на всеки от нас.

Храносмилателната система се разделя на две части: горна и долна, а процесът на храносмилане се осъществява чрез две жлезичерен дроб и задстомашна жлеза, наречена панкреас. Тук е моментът да отбележим колко е важно доброто поддържане на тези два органа.Те са отговорни за може би 90% от нашето здраве. Черният дроб играе роля в хормоналния ни баланс, а пакреасът е отговорен за правилното функциониране и метаболизиране на глюкозата.

Горната част на храносмилателния тракт включва устната кухина – устни, зъби и език; слюнчени жлези, фаринкс, ларинкс, хранопровод и стомах. Езикът е органът с вкусови рецептори, но той отчита вкуса, само ако храната е смесена със слюнка и с участието на обонятелния орган - носът. Всъщност както разбираме храносмилателната система или дори да кажем храносмилането, асимилирането на храната започва още от устата. Устата осигурява механичната и първоначалната ензимна преработка на целите хранителни източници в по-дребни и прости единици.

Слюнчените жлези секретират амилаза (птиалин), алкален храносмилателен ензим за разлагането на нишестето и въглехидратите. Този ензим хидролизира нишестето и гликогена до малтоза. Да, устата не е само за вкуса на храната. Можем да подкрепим панкреаса като дъвчим старателно. Какво означава това: 30-35 пъти
зеленчуци
и около 70-72 пъти месо, твърда или друга трудносмилаема храна.
Човешкото тяло е устроено така, че слюнчените жлези отделят толкова повече слюнка, колкото по-продължителен е процесът на дъвчене и тъй като тя впоследствие се смесва със стомашната киселина и жлъчката, храносмилателният процес протича гладко и леко.
Чревните стени на един индивид могат да абсорбират вещества с размер, не по-голям от 15 микрона (0,015 милиметра) и всичко по-едро се отделя от организма. Така че ако не дъвчете добре, повечето храна се прахосва, без да бъде усвоена от тялото. Всъщност растящият брой (вече и в България) на хората (в т.ч. деца) с наднормено тегло, от части следствие на прекомерния прием на калории и липсата основни хранителни вещества обикновено се дължи и на лошо балансирана диета, както и на влошено храносмилане и неабсорбиране на храната поради недоброто й сдъвкване. Доброто сдъвкване на храната всъщност е добро за тези, които искат да отслабнат, защото отнема много повече време за хранене, следователно по-малко храна, тъй като, когато дъвчем правилно, по-бързо
се усеща ситост. По този начин съвсем естествено изпитваме желание да ядем по-малко. Друго предимство на доброто дъвчене на храната е, че то убива паразитите.
В наши дни виждаме насекоми по зеленчуците, но не виждаме паразитите по месото, например по рибата тон, по сепията и пресноводната риба, паразитите във свинското месо и в млякото, (в млякото има много). Те са извънредно малки по размер и ако не се сдъвчат добре, паразитите се поглъщат и населяват вътрешните ви органи. Ако сдъвкваме добре храната, паразитите ще бъдат убити още в устата ви.
Да се върнем на храносмилането. Когато храната не е смляна и абсорбирана добре, в червата ни настъпват процеси на разлагане, и ненормална ферментация, както може да се наблюдава при обилно хранене.Разлагането предизвиква наличието на различни токсини, които изразходват големи количества ензими. Това е особено опасно, когато липсват жизненонеобходимите елементи, съществуващи в много малки количества в храните.
Споменавайки по-горе и за долната част на храносмилателната система, няма как да пропуснем едно притеснително и все по-често срещано състояние – запека (констипация). Пренебрегван проблем, който може да доведе дори до фатален край. От друга страна фактът, че не малко хора почти всекидневно взимат слабителни препарати е смущаващ, а приемът на редица медикаменти води до постепенна, но сигурна интоксикация, защото всичко минава и през черния дроб. Колкото повече червата са стимулирани от медикаменти, толкова по-силна стимулация ще изискват занапред. Запекът е една от причините не само за лошо чревно здраве, но и за напълняване, интоксикация и като цяло влошено здравословно състояние Но може да се каже и, че лошото чревно здраве е една от причините за запек.
Чудим се защо има толкова много хора с коремчета, че дори и слаби такива. Това са мръсотиите в червата, нормално, когато се трупат и трупат, те започват да удебеляват стените, започват да се разлагат, което води до системни газове, и до разширяване диаметъра на червото, което пък води до разширяване на корема.

Нека имаме предвид, че признак за замърсяване понякога може да е диарията, подуването, дискомфорта по време или след хранене. Това показва, че храната не се разгражда правилно -обикновено протеинът гние, а скорбялата ферментира. Задръстването на всеки орган е достатъчно обстоятелство да се предприемат мерки. Дебелото черво не прави изключение. Но ако то не функционира адекватно, нещата с другите отделителни органи рано или късно също ще дадат „на късо“. Тялото ще се превърне в една гниеща система.

С всичко написано до тук искаме да ви кажем, че при всяко положение трябва да се помисли за подобряване навиците и детокс. Без значение колко добра е храната, която се консумира, ако не може да се отделят остатъците (излишното), нормално, тя загнива и започва да произвежда токсини във вътрешностите и кръвта. Когато се стигне до такова състояние, балансът на чревната бактериална флора се срива. Често причината, поради която хората имат сърбежи или пъпки, когато са с запек, са образувалите се в червата токсини, които не могат да бъдат отделени адекватно от тялото.

Освен това хората със запек са раздразнителни, имат ускорен пулс в началото, не се чувстват добре, държат се лошо с околните. Токсините, гниенето, шлаките, болестотворните бактерии тук оказват влияние дори на поведението на този човек. От друга страна напъването би довело до спукване на кръвоносни съдове, както и до понижаване на кръвното налягане.

С оглед на това освен ядене на богати на ензими и фибри храни (напр. прясносмляно ленено семе), важно е да се приемат големи количества вода, както и алкализиращи храни, като напр. пшенична и ечемична трева, синьо-зелени водорасли, зеленолистни, да се масажира стомаха по посока движението на червата (посока на часовниковата стрелка) и да засилват коремните си мускули с упражнения и много движение.

Никога не е късно да подобрите навиците си и да започнете да се храните правилно и да спортувате. А аз чрез моята рубрика -" Рецепти За Здравословен Живот С Кари"  ще се опитам да ви дам колкото се може повече информация и начини как да си помогнете и да подобрите състоянието си като прочистите всеки един от органите в храносмилателната система единствено и само с добра храна, холистични методи и спорт!

автор: Каролина Карамфилова- Karamfilovisport

Препоръчани продукти

Прочети още