Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Целулит - Всичко, което трябва да знаете


Каролина Карамфилова е сертифициран консултант по здравословно хранене и  холистичен терапевт - хомеопатичен детокс и хранителни детокс терапии.
Целулит - Всичко, което трябва да знаете
Каролина Карамфилова- консутант по спорт, здравословно хранене и холистична медицина. Занимава се със здравословно хранене и спорт над 15 години . Спортува повече от 30 години, бивша професионална състезателка по лека атлетика.

Каролина Карамфилова е сертифициран консултант по здравословно хранене и  холистичен терапевт с тясна специалност - хомеопатичен детокс и хранителни детокс терапии. Собственик на спортно- диетологичен център Karamfilovisport.

Има множество теории за това какво точно представлява целулитът и до колко той е физиологично състояние или здравословен проблем. Най-общо може да се каже, че границата между двете състояния лесно може да бъде премината, и при вече образувал се значителен целулит е изключително трудно да се възстанови първоначалното състояние на кожата. Предвид специфичния начин на образуването на му, той може да се запази дори след значително намаляване на подкожната мастна тъкан и се наблюдава дори при слаби хора.

Най-просто казано целулитът е повредена мастна тъкан, образувана от приема на много химическа храна, преобразувала се в токсини. И затова е толкова трудно да се премахне, защото тази "болна" тъкан не функционира правилно. Така, със задълбочаване на проблема тези нарушения водят до натрупването на отпадни продукти и лимфен застой в подкожната тъкан, което превръща целулита от естетичен, в метаболитен и в здравословен проблем.

Кои са основните причина за образуването на целулита?

1. Хормонални нарушения –именно естрогените се смятат за причината целулитът основно да се среща при женския пол и то най-вече в периоди на резки хормонални изменения като пубертет, бременност, менопауза, преди менструация и при прием на противозачатъчни. Други хормони, които могат да повлияят на появата на целулит са инсулин, адреналин, норадреналин, хормоните на щитовидната жлеза и пролактин.

2. Генетични фактори - Индивидуалните особености и генетичните различия, които всеки човек притежава, като структура на тялото, склонност към натрупване на килограми, еластичността на кожата и др., могат да бъдат значителен фактор за появата на целулит.

3. Вредни хранителни навицинередовното и некачествено хранене. Спазването на крайни диети също е част от нерационалното хранене и вместо да помага за намаляване на целулита, даже влошава нещата. Причината за това е, че тялото не изчерпва приоритетно целулитните натрупвания и те в много от случаите се запазват и дори стават по-видими. При драстична диета, освен мазнини, тялото ни се разделя и с голямо количество мускулна маса, което никак не помага за по-добър външен вид.

4. Изключително важно е и движението. Лимфата трябва да се движи и мускулната маса трябва да се изгражда. Много добър резултат дават тренировките с тежести. (разбира се според възможностите на всеки)

5. Прием на вода. Обратно на схващанията, пиенето на повече вода, не води до натрупването ù в тялото. Причината за това е, че по-голямото количество вода стимулира работата на бъбреците и изхвърлянето на отпадните продукти и солите
от тялото, които задържат допълнителното количество вода.

6. Алкохол, тютюнопушене, злоупотреба с медикаменти - Всеки един от тези фактори в комбинация с другите може допълнително да спомогнат за формирането на целулит.

7. Стрес и съвременен начин на живот - стресът, свързан със съвременния начин на живот, повишава значително нивата на катехоламините адреналин и норадреналин, който са част от хормоните, влияещи върху натрупването на мазнини.

Помощ целулит- как да го премахнем?!

Лятото е на път и с него и горещините идват. Започваме да обличаме по-леки и къси дрехи и да се вглеждаме повече в тялото си. За жалост това, което виждаме не винаги ни харесва. Все по-често забелязваме върху нас и около нас така наречената портокалова кожа. Вече разгледахме причините, поради които е възможно да се появи, сега ще изброим начините как да се преборим с целулита. Дали ще успеете да се  преборите с целулита, само постоянството Ви и времето ще покажат.

Най-общо казано може да разделим появата на целулит  на няколко стадии и степени на увреждане на кожата .

- При първи стадий на целулита са налице предимно циркулаторни нарушения свързани със забавяне на кръвообращението, лимфния поток и натрупване на течност в подкожната тъкан. Външно кожата няма видими изменения, но при хващане на кожна гънка се наблюдаване равен релеф и трапчинки. Този стадии е най-благоприятен за предприемане на мерки за предотвратяване на по нататъшното развитие на целулит.

- При втори стадий застойните процеси и отокът в кожата се задълбочават, а с тях и натоварването върху венозната и лимфната система. Мастната тъкан се уплътнява, а по кожата започват да се образуват неравности. Те стават значително видими по проблемните зони при стягане на мускулите или в изправено положение на тялото.

- При трети стадий на целулит мастните натрупвания и отокът в тъканите притискат капилярите и предизвикват нарушения в кръвооросяването на кожата. Започват процеси свързани с разрастване на съединителна тъкан, които капсулират струпванията от мастни клетки, образувайки малки възли. Кожата изглежда неравна, бледа, често се получават кръвоизливи и синини, които изчезват бавно. След този стадии премахването на целулитът става изключително трудно.

- При четвърти стадий на целулит се задълбочават процесите от третия стадий, а образуването на съединителна тъкан продължава. Малките възли се обединяват в отделни плътни участъци. Кожата в засегнатите зони е бледа, хладна с нездрав вид. Целулитът е силно изразен по всички засегнати части от тялото, а при захващането на кожата той е твърд и уплътнен. При притискането му често се усеща болезненост.Степените се разделят на:

  - Степен 0: Няма видим целулит по тялото. Има съвсем малки трапчинки при стискане на кожата между пръстите на ръцете.

  - Степен 1 (лека): При легнало или изправено положение не се наблюдава "портокалова кожа", но при стискане се наблюдават добре оформени трапчинки.

  - Степен 2 (умерена): Целулитът се забелязва при изправено положение и при определени пози на тялото. В легнало положение е слабо забележим.

  - Степен 3 (тежка): Видим е във всяко положение на тялото.За да се третира адекватно, целулитът се разделя условно и на няколко вида:

     - Мек целулит - Често е резултат от хормонални промени, застаряване на кожата или покачване на тегло. Характеризира се с отпусната текстура на кожата. Локализира се по бедрата, седалището, корема и областта на ръцете. Този тип целулит не е болезнен, и често е в съчетание със слаб тонус на мускулите.

     - Твърд целулит - Известен е също като компактен целулит и е един от най-трудните за третиране. Това е така, защото често е резултат от дълъг период на развитие и уплътняване на тъканите. Най-често се засягат в бедрата и седалището, а понякога задколянната ямка. Понякога е болезнен на допир, а появата му може да е свързана с наднормено тегло и липса на физическа активност.

     - Оточен целулит - Засяга долната част на крака, бедрата, прасците. Резултат е от лоша циркулация на кръвта и лимфен застой, поради което се свързва със задържане на вода в организма. Третира се сравнително по-лесно, чрез повлияване на първопричината за застойните процеси. Има много фактори влошаващи оточния целулит, като липсата на физически активност и лошата диета са най-честите причини.От написаното по-горе всеки сам може да " постави диагнозата си ", а именно какъв точно по-вид, степен и стадии е целулитът му.

Става ясно също, че колкото по-рано вземем мерки, толкова и по-лесно ще се отървем от него. Но това не означава, че ако вече сме в по-напреднал стадии трябва да се откажем, напротив трябва да сме още по-упорити.

Ето и стъпките, някои съвети и изпитани методи от нас, през които трябва да преминете ако наистина искате да се отървете от целулита.

На първо място промяна в хранителния режим. Трябва да се наблегне на храни, богати на фибри и ензими, да се намалятмазнините и въглехидратите, както и солта – 2-3 гр. на ден.Правилното и балансирано хранене трябва да се съчетае задължително с редовно движение. Ежедневните упражнения изграждат и стягат мускулите, изгарят мазнините и спомагат за премахването на токсините чрез потта и повишената циркулация.


Прием на много вода ( 50мл. на кг. телесно тегло). Тя не само ви държи добре хидратирани, но и помага за премахване на токсините, които могат да доведат до натрупване на мазнини. Водата също може да помогне за насърчаване на циркулацията на кръвта и лимфния поток, както и да балансира производството на естроген. Всичко това оказва влияние, когато се стремим към премахване на целулита.Някои специалисти свързват целулита с лимфната система. Те препоръчват два вида масажно лечение на целулит: дълбокотъканен масаж ( препоръчваме го с две ръце от личен опит) и масаж със скраб (най-добре с утайка от кафе). Тези процедури стимулират лимфните жлези и подобряват кръвния поток.За да подобрим ефикасността на скраба, може да го направим в комбинация с водорасли и масло (зехтин, кокосово, жожоба, авокадо, или гото).

Това ще подобри лимфодрениращия му ефект, но като всички решения досега, и това е краткотрайно и трябва да се извършва периодично, за да даде резултати.

Искаме да ви кажем, че антицелулитните масажи наистина помагат! В комбинация с правилно хранене и тренировки се постигат едни много добри резултати. Тук говорим не само по учебник, а и от личен опит. След бременност, хормонални изменения, ковид ( и лекарствата свързани с него) се сблъскахме от първо лице с този проблем и установихме, че тази комбинация наистина върши чудеса!
Освен основните правила за премахване на целулита препоръчваме и контрастни душове. Те са чудесно средство срещу стареенето на кожата, а също и чудесно средство за превенция и премахване на целулита.

Не забравяйте, че няма универсален начин или средство, което да ви гарантира, че ще се сбогувате с целулита завинаги.
Всичко е въпрос на време, усилия и промени в начина на живот. Можем обаче да ви гарантираме, че ако комбинирате някои от горепосочените методи със сигурност ще се насладите на добри резултати, но само от вас зависи дали ще ги задържите.

Успех!
автор: Каролина Карамфилова- Karamfilovisport

Прочети още