Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Грижа за семейството – варицелата, изпитание за майките


Варицелата - ваксина има, нужно е висока хигиена и спокойствие.
Грижа за семейството – варицелата, изпитание за майките
При споменаване на думата варицела, майките се ужасяват от спомените за собственото си детство. Шарката, от която по нежната детска кожа могат да останат белези за цял живот.

Легендите разказват, че колкото по-рано я изкара човек, толкова по-лесно минава. С тази цел бабите ни са водели децата на среща с болни съседчета, давали са им една ракиена чашка червено вино, лъжици мед. Заболяването е толкова заразно, че ако едно дете в класа или групата се разболее, то вероятността над 90% от тези, които нямат изграден специфичен имунитет, да преболедуват е голяма. След появата в дадено училище обикновено се заразяват братя и сестри, братовчеди, съседски деца, и възрастни, които не са прекарали варицела в по-подходяща възраст.

След апокалиптичната картина , да видим какво все пак представлява болестта варицела, има ли ваксина, какви грижи се полагат за болния.

Варицелата, позната още като "лещенка", е често срещана вирусна инфекция, която обикновено се появява в детска възраст – между 5 и 9 години. Предизвиква я вирусът Varicella Zoster (варицела зостер). Симптомите са обриви по цялото тяло и по меките тъкани, образуващи пъпки – отначало като червени петна, след това се превръщат в мехурчета.

Независимо, че при децата  тази шарка преминава сравнително леко, тя може да предизвика усложнения. По-чести тези усложнения са при възрастни хора, или такива със слаб имунитет.

Има ли ваксина срещу варицела?


Ваксина срещу варицелата съществува. В аптеките се предлага Varivax – атенюирана (жива) ваксина срещу вируса. Тя се доставя по заявка с лекарско предписание. Свържете се с нас.

Varivax ограничава броя на заболелите, най-важно – намалява броя на тежките случаи. В България тази ваксинация не е в задължителния имунизационен календар. Независимо от това е силно препоръчителна и достъпна. Прилага се в двудозова схема. За деца между 12 месеца и 12 години интервалът между двете дози трябва да е поне 1 месец. При по-големите деца и при възрастни – 1-2 месеца.
Втората доза усилва защитния имунитет на организма.

Какво лечение се препоръчва при варицела?


Заболяването се придружава от висока температура в началото и силен сърбеж след това. При разраняване на мехурчетата може да се предизвика вторична зараза.

Най-общо казано, лечението на варицела включва облекчаване на тези симптоми.

Изключително важна е хигиената. За облекчаване на сърбежа се използват лосиони , пудри и спрейове . Задължително се обърнете към лекар.


Ние препоръчваме


- за повлияване на високата температура антипиретични (температуропонижаващи) - панадол, нурофен

- за облекчаване на локалния сърбеж локални антиалергични средства , масло от арган и от лютива мента , ментолов  спирт , A-derma Cytelium подсушаващ спрей, билкови вани с невен, лайка и вана със сода за хляб, осмофор кидс гел, джинджира алба бебе спрей, Avene Cicalfate+ спрей

- Инфлуцид - съкращава периода на поддържане на висока температура и продължителността на обрива.

И последно - болестта е заразна няколко дни преди проявата на обриви и продължава, докато по мехурчетата се появят корички. Не ги премахвайте механично – може по нежната детска кожа да останат белези.

Предпазване и семейни грижи


Ваксинация и избягване на контакт със заразени лица – това са двата основни метода. След преминаване на предизвикателството Covid-19, те вече не са ни чужди. Важно е да се поддържа чистота и болният да е в спокойна обстановка. Да се лежи и да се почива.

Препоръчваме на родителите да наблюдават за признаци на усложнения. Това са висока температура и инфекция на пъпките.

И още един път да напомним – задължително се обърнете към личния лекар за повече съвети и лечение.

Препоръчани продукти

Прочети още