Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Имунитет за цялото семейство - 10 съвета за укрепване на имунната система


Ролята на имунната система е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато - през цялата година. 
Имунитет за цялото семейство - 10 съвета за укрепване на имунната система
Ролята на имунната система е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато. Въпреки това, температурните колебания, както и сухият топъл въздух от отопление или климатик ни правят по податливи на настинки. Взетите навреме мерки в подкрепа на имунната система биха могли да ни осигурят по-добра цялостна защита.

10 съвета за укрепване на имунната система

Балансираният и разнообразен хранителен режим е изключително важен, за да устоим на простудата. Съществуват и други фактори, които могат да помогнат за защитата на организма.
 
Измиване на ръцете. Вирусите и бактериите често се предават по т.нар. контактно-битов път - когато ръцете ни докосват дръжките на вратите, количките за пазаруване, банкноти, кредитни карти и др. Избягвайте да докосвате лицето си с ръце. Измивайте ръцете си минимум няколко пъти на ден с топла вода и сапун.

Пийте достатъчно течности! При затопляне на въздуха, лигавиците в областта на носа и гърлото изсъхват. Това ограничава естествената бариера пред вируси и бактерии. Уверете се, че пиете най-малко 2 литра вода или неподсладен чай всеки ден.

Проветрявайте редовно жилищните и работни помещения. Отворете прозорци и врати за здравословен въздушен обмен на застоялия влажен въздух вътре в помещенията. Няколко минути са достатъчни, за да доставят свеж, богат на кислород въздух.

Сауна и редуващи се душове. Смяната на студената и топла вода стимулира циркулацията и калява тялото към бързи температурни промени. Внимавайте - тези, които вече са настинали, трябва да се въздържат от посещение на сауната, за да не натоварват тялото си с големи температурни колебания.

Упражнения на свеж въздух. Те ускоряват кръвообращението и поддържат лигавиците ни влажни. Ходене пеша 3 пъти седмично за половин час е достатъчно. Уверете се, че носите подходящо облекло в мокро и студено време. Ако сте настинали - почивайте!

Не се стресирайте! Ако е възможно, вземете кратка почивка, направете йога или вземете топла баня за релаксация. Опитайте се да спите 8 часа в денонощието, защото само добре отпочиналият организъм може да произвежда нови антитела.

Здравословна чревна флора. Червата и имунната система са в тясна връзка, тъй като около 80% от имунните клетки се намират в червата. Следователно здравата чревна флора е особено важна за ефективната имунна система.

Алкохол и никотин - те отслабват имунната система! По време на интоксикация нашата имунна система се деактивира в продължение на поне 24 часа. Никотинът отслабва функцията на някои бели кръвни клетки, което улеснява патогените при проникването им в организма.

Избягвайте тълпите! Рискът от инфекции предавани по т.нар. въздушно-капков път се увеличава значително при струпване на много хора на едно място и разпространяване на причинителите чрез аерозолите, отделени при кихане и кашляне. Надали можем да се изолираме от околните, затова ако е възможно, избягвайте по-близък физически контакт - здрависване, прегръдки, социални целувки.

Сън. Съпротивителните ни сили са тясно свързани с качеството и продължителността на съня ни. Докато спим, големи количества имуноактивни вещества се освобождават в организма и укрепват имунната система.

използвани източници: статия "Подсилване на имунната система - всичко което е важно да знаем"- dopelherz.bg
 

Прочети още