Безплатна доставка над 60 лв.
map link phone link
Продукти

Ендометриоза - да разгадаем загадката!


Всяка ДЕСЕТА жена страда от ендометриоза!

Ендометриоза - да разгадаем  загадката!
Всяка ДЕСЕТА жена страда от ендометриоза. Нейното присъствие често е обгърнато в тишина - без явни симптоми, или с такива, за които жените не говорят.

Ендометриозата е гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни локации извън матката. При това под влияние на женския хормонален цикъл, тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, отколкото звучи, тъй като създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с потенциално тежки усложнения.

Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките. Създава и имунни проблеми, които пречат на имплантацията на ембриона. В по-късна възраст може да се прояви и с дълго кръвотечение и болки до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности.

ендометриоза

Кой е застрашен от ендометриоза?


Грешите, ако смятате, че заболяване, за което почти никой не е чувал, е рядко. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст.

Всяка десета жена има ендометриоза! Има докладвани случаи и на ендометриоза при мъже, които са били подлагани на анти-ракова хормонална терапия.

Най-често ендометриозата се установява при жени между 25 и 35-годишна възраст, защото нейният растеж се осигурява от женските полови хормони – естрогените, и веднъж вече появила се, тя израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. Уви, никога в живота не е прекалено рано или прекалено късно да се сблъскате с тази диагноза – има описани случаи от 10 до 70 години!

Затова, ако имате дъщеря, която влиза в пубертета и има оплаквания от твърде болезнен или обилен цикъл, не я утешавайте, че това е просто женската съдба, а подходете отговорно и я консултирайте със специалист!


Къде живее ендометриозата?

Ендометриозата най-често се настанява в малкия таз, около или по половите органи на жената – в яйчниците, фалопиевите тръби, по поддържащите връзки на матката, задната част на влагалището, в пространството между матката и ректума. Ендометриозните огнища обаче не винаги се ограничават само там – могат да засегнат дебелото черво или пикочния мехур, а макар и в редки случаи са били откривани на най-неочаквани отдалечени места, като жлъчния мехур и бъбреците, по диафрагмата . Предполага се, че ендометриозните клетки достигат до тези необичайни локации по кръвен или лимфен път. Ендометриозата има изразено предпочитание към места, в които е претърпяна някакъв вид травма на тъканите – оперативни белези и шевове, места на хирургични интервенции. Възможно е след оперативно отстраняване на миома или след разрязването на матката при Цезарово сечение на това място да се развие ендометриозно огнище.

От какво се причинява ендометриозата?

Науката все още търси причините за възникване на ендометриозата. Има различни теории и предположения за възможни рискови фактори, като например ретроградна менструация (при нея менструалната кръв изтича и през фалопиевите тръби в коремната кухина на жената), обърната матка, хирургични интервенции в малкия таз, промени в имунитета, наследствени фактори, но те или нямат категорично изяснена пряка връзка с ендометриозата, или не се установяват при всички засегнати. 


Според някои изследвания жените, които не са раждали, както и тези, при които менструацията е започнала на по-ранна възраст е възможно да са с повишен риск от развитие на ендометриоза. Според някои хипотези началото на ендометриозата датира още от преди раждането – при попадане на ендомериални  клетки извън матката по време на вътреутробното развитие, които впоследствие се видоизменят и превръщат в ендометриозни огнища през време на пубертета. 


Със сигурност можем да ви успокоим, че ендометриозата не е заразна и не се предава по полов път!

Има ли лечение ендометриозата?


Не окончателно, но при правилен подход може да се отдалечи нейното завръщане с години!

Има препарати, които спират нейното развитите като прекратяват снабдяването й с естрогени – в съчетание с правилни и навременни хирургични действия се постига добър и дълготраен ефект.

Важно е да се знае, че не всяка ендометриоза трябва да се оперира! Дали е необходима операция преценява специалистът, на когото сте се доверила. Понякога тези операции могат да имат негативни последствия за яйчниковия резерв! Затова търсете мнението и на репродуктивни специлисти и на такива, които я познават добре и работят с нея, защото тя е коварен противник, който оставя дълготрайни последици и след отстраняването си.

Все пак ендометриозата има един враг, от когото се плаши много – бременността. Деветте месеца на носене на бебето в повечето случаи я унищожават в голямата й част. Бременността не е е лечение за ендометриозата, а нейният най-голям враг! Ако планирате бременност и ви установят ендометриоза, не отлагайте – направете го бързо!

Единственият категоричен начин да се диагностицира наличието и степента на ендометриозата е лапароскопски оглед на вътрешните органи.

Лечението на ендометриозата бива оперативно и консервативно. То се дели на няколко групи – хирургично, медикаментозно, комбинацията от двете.
"Лечения "на ендометриозата са и менопаузата, и забременяването. Поради характерните хормонални промени, които протичат през бременността и климактериума, тези състояния също могат да се считат за своеобразно „лечение“, съпроводено с отзвучаването на симптомите.

Когато говорим за подобни заболявания, е още по-важно да се проследи индивидуалният случай. Най-често лечението с лекарства се свежда до приемането на нестероидни противовъзпалителни средства. Това обаче няма да помогне при тежките случаи на ендометриоза – тогава се препоръчва оперативно лечение. Всичко зависи от вида на ендометриозата, нейното разположение, големина и симптоми на пациентката. Дали жената е раждала или има желание за забременяване също от съществено значение.

Ако успеете да забременеете, проблемите, свързани с заболяването, ще приключат за дълъг период. Невинаги ендометриозата се влияе от медикаментозно лечение, невинаги тя позволява забременяването да се случи по естествен път и се налага да пристъпите към ин витро процедури. В такива случаи най-важното е да не губите вяра и сила.

British endometriosis society препоръчва следните хранителни добавки, витамини и минераликойто имат  положителен ефект при ендометриоза :

 - витамин Е - естествено контролира естрогена и играе важна роля при балансиране на хормоналните нива.Той подържа наранената тъкан мека и еластична и облекчава болката,причинена от слепването.Взема се по 400-600Е дневно.(Ако страдате от високо кръвно налягане се консултирайте с лекар.)

 - витамин В6важен за регулиране на хормоналната дейност и допринася за нормалното състояние на лигавиците и кожата . 

- комбинация витамин В6 -100мг. дневно с 20-25мг витамин Е 

- селен и витамин Едействат синергично за подпомагане производството на антитела и спомагат за поддържане на нормалното състояние на сърцето и черния дроб. Този елемент е важен за тъканната еластичност и правилното функциониране на панкреаса.

- магнезийдопринася за правилното функциониране на мозъка и производството на жизнено важни хормони-серотонин,норепинефрин, мелатонин . Допринася за нормалния метаболизъм на хомоцистеина .

- Глутатион- мощен антиоксидант(обезврежда ксенобиотици и има отношение към нормалното протичане на клетъчното делене.

- Коензим Q10-намалява оксидативния стрес и има основно значение за узряване на овоцита. Подобрява енергийния поток в нашите митохондрии.Подобрява кръвообращението.

- L-аргинин- подобрява овариалния отговор, възприемчивостта към ендометриума. Увеличава шанса за забременяване.

- L-карнитин-подобрява качеството на овулацията. Подобрява липидния профил на пациента.

Vital Mama - Хормонален баланс и репродуктивно здраве.Подпомага овулацията.Възстановява  цикъла.Подготвя оптимално тялото за бременност.
Хармонизира метаболизма.Оптимизира узряването на яйцеклетката.
Подготвя оптимално тялото за бременност .

Допелхерц систем Фертил Баланс за Жени - В подкрепа на репродуктивната функция и нормалния фертилитет .

Fortex ПиКоЗитол  - Допринася за нормална функция на яйчниците.
Подпомага редовността на менструалния цикъл и процеса на овулация.
Поддържа хормоналния баланс.

Аптека Ена препоръчва природният подход за подпомагане на борбата с ендометриоза.

ЕНДОМЕТРИОЗА билкова програма Хербалкан е билкова комбинация, предназначена да помогне при симптомите на ендометриозата.

женско здраве


- комбинацията от следните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) , може да повлияе положително на възпалението на маточната лигавица:
  сутрин – 5 табл. от сол №4 калиев хлорид, разтворени в чаша вода;
  на обяд – 5 табл. сол №11 силицея, разтворени в чаша вода;
  вечер – 5 табл. сол №9 натриев фосфат , разтворени в чаша вода.
Тази комбинация трябва да се приема в продължение на месеци, за да се постигне траен ефект.


Препоръчани продукти

Прочети още